Wpisy

Trująca ryba Fugu

Trująca ryba Fugu

Japonia, Przydatne informacje i ciekawostki

Japonia obfituje w dziwne potrawy, których na próżno szukać w innych częściach świata. Niektóre z nich są wręcz śmiertelnie egzotyczne. Dosłownie. Mimo że ryba Fugu co roku zabija nawet 300 swoich koneserów, popyt na nią absolutnie nie maleje.

Rybę Fugu przyrządzać mogą jedynie najlepsi, specjalnie wyszkoleni kucharze. A mimo to i tak rok w rok ryba Fugu staje się ostatnim posiłkiem dla kilkuset śmiałków. Wykwalifikowani szefowie kuchni przyrządzają rybę tak, aby została w niej minimalna ilość trucizny, która powoduje drętwienie języka oraz warg. Niestety przy jej większej ilości, ofiara przy pełnej świadomości dusi się i umiera. Trucizna, silniejsza 1000 razy od cyjanku, powoduje bowiem paraliż mięśni. Zdarza się, że ofiara ryby Fugu nie jest chowana przez kilka dni, aby upewnić się, że na pewno zmarła. Jedzenie Fugu to jak gra w rosyjską ruletkę. Co ciekawe, cesarz Japonii ma oficjalny zakaz jej spożywania.

Fugu jest rybą z rodziny rozdymkowatych. Kiedy czuje się zagrożona, nabiera wody nadymając się i tworząc kolczastą kulkę. Największe zagrożenie kryje się jednak wewnątrz jej narządów płciowych oraz wątroby. Kryją one tetrodotoksynę – truciznę, na którą nie ma antidotum. Jedynym sposobem na uratowanie smakosza jest sztuczne podtrzymywanie oddychania do momentu, aż toksyna przestanie działać.

Japońska ryba Fugu

Ryba Fugu może być przyrządzana jedynie w specjalnych restauracjach przez kucharzy, którzy przeszli wielomiesięczne kursy. Potrafią oni przygotować tak rybę, aby w mięsie została jedynie niegroźna dla zdrowia ilość trucizny. Niestety w Japonii powstają restauracje nie posiadające licencji, w których spożywanie Fugu kończy się zazwyczaj tragicznie.Trująca ryba Fugu

Japonia to zdecydowanie wyjątkowy kraj, w którym nie brakuje osobliwości. Danie z trującej ryby Fugu jest niezwykłym rarytasem mimo że jej spożycie może skończyć się śmiercią. Dla smakoszy ryba jest wyśmienitym daniem. Nie brakuje też amatorów jąder ryby, które mają najbardziej trujące właściwości, a ich przygotowaniem parają się nieliczni kucharze. Mimo tych właściwości, nie brakuje amatorów adrenaliny. Fugu można skosztować nie tylko w Japonii, ale i w USA oraz Kanadzie. W Europie zakazano jej importu do celów gastronomicznych.

Trująca ryba Fugu
4.8 (95%) 4 głosy

2 komentarze

  1. PodróżeJaponia
    9 listopada 2016 at 13:41
    Odpowiedz

    Jadłam fugu w jednym z ryokanów i powiem Ci, że niespecjalnie zachwycił mnie jej smak. Są lepsze ryby 😉

    • Gaijin w Podróży
      10 listopada 2016 at 07:05

      Jasne, że są smażona makrela też jest ok 🙂

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *