Wpisy

Ramen – największy przysmak w Japonii

Ramen – największy przysmak w Japonii

Japonia, Przydatne informacje i ciekawostki

Kiedy wielu Europejczyków myśli o kuchni japońskiej, w głowie pojawia się sushi. Ale okazuje się, że to nie tylko w tej potrawie lubują się Japończycy. Jedną z najpopularniejszych jest ramen – tradycyjny przysmak, bez którego japońska kuchnia nie byłaby tym samym.

Ramen to danie, które przywędrowało do Japonii z Chin w XIX wieku. Jednak jego popularność rozpoczęła się dopiero po II wojnie światowej. Jest to najczęściej zamawiane danie typu fast food. Ramen to zupa składająca się z rosołu, makaronu, mięsa i wielu innych składników w zależności od receptury. Zamawiając ramen, można dobrać składniki spośród długiej listy. Są to najczęściej ryby i owoce morza, kapusta pekińska, biała rzodkiew, pędy bambusa, cebula, wodorosty, płatki czosnku, nasiona sezamu, czy gotowane na twardo jajko jako najbardziej charakterystyczny element zupy. Co ciekawe, nie ma konkretnego przepisu na tą potrawę, a w każdej restauracji receptura może być nieco inna. Łącznie w Japonii jest kilkadziesiąt odmian ramen.ramen (1)Ramen bardzo często spożywa się w porze lunchu jako przerwa w pracy, ale również na kolację. Co ważne, ramen wiąże się również z japońską kulturą picia, ponieważ jest spożywany przed, czy po spożyciu alkoholu, nawet w środku nocy.

Japońskie ramen

Również dla obcokrajowców ramen wydaje się jedną z najlepszych potraw jakie można zjeść w Japonii. A konkurencja jest naprawdę ogromna. Jest to danie o głębokim i wielowymiarowym smaku. Dzięki swojej różnorodności zupa będzie doskonałym posiłkiem również dla wegetarian. Zamawiając ramen w specjalnie stworzonych do tego restauracjach, możemy nawet samodzielnie dobrać parametry zupy. Na specjalnych „ankietach” określamy jaką chcemy twardość makaronu, jaki stopień ostrości, czy oleistości. Następnie z listy wybieramy składniki. Po chwili dostajemy gorącą zupę, której zapachowi ciężko się oprzeć. Aby ułatwić sobie jedzenie gorącej zupy wskazane jest oczywiście siorbanie, co według japońskiej etykiety stanowi komplement dla kucharza. Oznacza to bowiem, że danie nam zdecydowanie smakuje.ramen (2)

Wydaje się, że stwierdzenie „próbowałem ramen” po jednokrotnej wizycie w restauracji, to wręcz profanacja. Tak duża różnorodność tej potrawy i tak wiele opcji przyrządzania sprawia, że jedzenie ramenu to za każdym razem inna przygoda.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *