Wpisy

Co to jest Shinshu soba?

Co to jest Shinshu soba?

Japonia, Przydatne informacje i ciekawostki

Mówiąc o japońskiej kuchni, nie sposób ominąć soba. To tradycyjne danie z makaronem gryczanym jest powszechnie spożywane w Japonii. Soba wywodzi się z prefektury Nagano i to tam jest najczęściej spotykane.

Soba pojawił się już w okresie Jomon, kiedy to spożywany był w formie zbliżonej do gotowanych pierogów. Unikalny charakter soba zwany dziś soba kiri, został opracowany dopiero w okresie Edo i w podobnej postaci jest spożywany po dziś dzień.

Shinshu sobaUnikalny charakter gryczanych klusek krojonych na makaron został po raz pierwszy stworzony w mieście Nagano. Jako że było to niezwykle łatwe w przygotowaniu danie, jego popularność szybko rozprzestrzeniła się na inne regiony. W Edo (dzisiejszym Tokio) było to danie dla niższych warstw społecznych, sprzedawane w budkach na postać dzisiejszych fast-foodów. Po pewnym czasie, danie to stało się tak popularne, że stało się częścią kultury całej Japonii.

Soba z Shinshu

Najbardziej znany i ceniony producent soba mieści się w Shinshu w prefekturze Nagano. Wszystko przez doskonałe warunki naturalne do produkcji soba. Ziemia bogata jest w wulkaniczny popiół, co wpływa na jej żyzność, a górzysty rejon charakteryzuje się mocno zmienną temperaturą. Wszystko to wpływa na doskonałą jakość gryki, z której wyrabia się soba. W restauracjach możemy znaleźć tańszą wersję soba składającą się z dwóch ósmych pszenicy i reszty gryki, albo najlepszą i najdroższą odmianę Juwari składającą się w 100-procentach z gryki.

Shinshu sobaSoba spożywane jest zazwyczaj pałeczkami. Może być podawane na ciepło lub na zimno. Podczas pobytu w restauracjach, gdzie podawane jest danie, z pewnością usłyszymy zewsząd dochodzące siorbanie. W przeciwieństwie do kultury zachodniej, w Japonii nie jest to oznaka złego wychowania. Siorbanie ciepłych klusek ma pomóc w ich studzeniu w ustach. Soba na ciepło często podawany jest w formie zupy. Z kolei w wersji na chłodno spotkać można soba na bambusowej tacy ozdobione wodorostami ze słodkim sojowym sosem tsuyu.

Shinshu soba to danie, które powinno znaleźć się na liście każdego turysty. To w końcu część japońskiej kultury. Pytając w informacji turystycznej o to, gdzie znajdują się restauracje soba, otrzymamy odpowiedź „wszędzie”. Spacerując po Nagano na każdym kroku możemy usłyszeć siorbanie dochodzące z wnętrza restauracji specjalizującej się w daniach soba.

 

Co to jest Shinshu soba?
4.86 (97.14%) 7 głosy

2 komentarze

  1. Irmina
    16 marca 2017 at 18:50
    Odpowiedz

    Haha, już słyszę to siorbanie;) Pierwszy raz słyszę o gryczanych kluskach, ciekawa jestem jakie są w smaku- czy takie jak kasza gryczana czy może trochę inne?…

  2. Paulina Leśniewska
    21 marca 2017 at 01:10
    Odpowiedz

    Świetne wpisy! Z niecierpliwoscia czekam na kolejne, zeby dowiedziec sie więcej o Japonii. Pozdrawiam!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *