Wpisy

Co pić w Japonii? Nie tylko herbata

Co pić w Japonii? Nie tylko herbata

Japonia, Przydatne informacje i ciekawostki

Ceremonia picia herbaty w Japonii to ważny element kultury tego kraju. Buduje się nawet specjalne herbaciarnie, gdzie można oddać się obrzędowi picia tego zbawiennego napoju. Jakie herbaty możemy spotkać w Japonii i co oprócz nich pijają mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni?

Herbata dotarła do Japonii z Chin w VII wieku. Początkowo uważana za naturalne lekarstwo i używana w ziołolecznictwie, dopiero w XII wieku stała się powszechnie używanym napojem. Najczęściej spotyka się herbaty zielone, z których każda odmiana ma swój charakterystyczny aromat i smak.

Imperium herbaty

Najbardziej powszechną i przeznaczoną do codziennego użytku jest Sen-cha. Po zaparzeniu w wodzie o temperaturze około 50-60 stopni, należy odczekać około 3 minut. Z kolei Ban-cha robiona jest z przycinanych wcześniej gałązek herbaty. Istnieje wiele podtypów tego gatunku. Bardziej oryginalna jest Genmai-cha, czyli Ban-cha, do której wrzuca się prażony ryż. Dzięki temu herbata ma ryżowy posmak i zapach. Hoji-cha różni się tym, że ma zdecydowanie gorzki posmak. Oczywiście inny napar wykorzystuje się do tzw. ceremonii herbacianych. Matcha (Maccha) jest w proszku. Powstaje z ususzonych i zmielonych listków herbacianych. Dzięki swojej barwie nie tylko dobrze smakuje, ale i wygląda. Z kolei Gyokuro jest najznakomitszą z japońskich herbat. Zwana „drogocenną rosą” wytwarzana jest według kosztownej i niepowtarzalnej receptury. Ma ona jednak świetne właściwości zdrowotne. Co pić w Japonii Nie tylko herbata

Nie samą herbatą żyje Japończyk

Alkohole są niezwykle popularne w Japonii, a sami mieszkańcy w piciu wcale nie odstają od Europy. Żadna impreza nie obejdzie się bez – sake. W Japonii to 14-20%, ważny element kultury. Na półkach znajdziemy również różne odmiany japońskiego whisky, z których najbardziej znane to Nikka i Yamazaki. Popularne są również piwa ważone oczywiście na ryżu, podobne do tych europejskich. Są i takie osobliwości, jak np. piwo z mlekiem przeznaczone dla kobiet, czy niebieskie piwa z roztopionych lodowców i wodorostów.

Jak w każdym aspekcie, w japońskich trunkach również znajdzie się coś osobliwego. Zdecydowanie należy wziąć udział w ceremonii parzenia herbaty i spróbować tego trunku z wielowiekową tradycją. Warte jednak skosztować również przeróżnych alkoholi, którymi Japończycy raczą się nie tylko podczas świąt, ale i w czasie zwykłych spotkań w gronie przyjaciół.

Co pić w Japonii? Nie tylko herbata
4 (80%) 1 głosy

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *