Wpisy

Co to jest kiritanpo?

Co to jest kiritanpo?

Japonia, Podróże do Japonii

Japonia nigdy nie przestanie zadziwiać przybyszów z innych krajów szukających egzotycznych potraw. To wręcz raj dla smakoszy kochających próbować nowych smaków. Okazuje się jednak, że i zwykłe potrawy mogą być podane w niezwykły sposób.

Będąc w Japonii na wakacjach nie sposób spróbować wszystkiego, co oferuje ten kraj. Jednak podróżując po prefekturze Akita wręcz obowiązkiem jest spróbować kiritanpo. To kolejna narodowa potrawa z ryżu. Wyglądem przypomina znanego nam wszystkim szaszłyka, tyle że na specjalnych pałeczkach znajdziemy…ryż. Świeżo ugotowany ryż w formie puree formowany jest na patyczkach i ustawiany dookoła otwartego paleniska. Danie podawane jest ze słodkim sosem lub używane jako dodatek do zupy. Innym sposobem przygotowania kiritanpo jest włożenie puree z ryżu do miso i umieszczenie go nad paleniskiem z węglem drzewnym.

Historia kiritanpo

Istnieją dwie historie mówiące o powstaniu kiritanpo. Jedni mówią, że danie wymyślili drwale, którzy podczas pracy w lesie, nakładali ryż na patyki i piekli całość nad ogniskiem. Inna historia mówi, że to Matagi (myśliwi polujący na niedźwiedzie w Akita) jako pierwsi zaczęli tworzyć danie podczas polowań. Tak czy inaczej, kiritanpo powstało w trudnych warunkach leśnych prefektury Akita.

Nie samym jedzeniem żyje człowiek. Można cieszyć się również festiwalem Kiritanpo w Odate. Podczas zabawy można skosztować również innych tradycyjnych potraw, czy przepłynąć się tradycyjnym canoe wykonanym z drzewa cedrowego. W zabawie bierze udział nawet 100 000 osób, a całość odbywa się w pobliżu lasu. To również okazja do kosztowania potraw pod kwitnącymi drzewami wiśni.

Akita znana jest z dobrego jedzenia i czystej wody. Wiele osób z całego świata kojarzy to miejsce z ryżem., nie tylko w postaci gotowanego bądź smażonego dania. W Akita na dużą skalę produkuje się również sake. Nie zapominajmy jednak, że to kiritanpo jest jednym z najbardziej popularnych potraw, zwłaszcza w północnej części Akita. Nie sposób więc opuścić to miejsce nie spróbowawszy wcześniej puree z ryżu na patyku.

Co to jest kiritanpo?
4.8 (95%) 4 głosy

1 komentarz

  1. Iri Sunshine
    26 listopada 2016 at 20:16
    Odpowiedz

    Chętnie bym spróbowała, nie ma to jak odkrywanie nowych smaków:)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *