20 rzeczy, które trzeba spróbować będąc w Japonii

Japonia jest bardzo chętnie wybieranym kierunkiem podróży przez turystów co wcale nikogo nie powinno dziwić. Nieznana nam kultura, historia i obyczaje ciekawią Europejczyków do granic możliwości. Poza tymi aspektami, podróżnicy są ciekawi egzotycznych smaków, które w naszej szerokości geograficznej nie są zbyt popularne i chętnie spożywane.

Lista 20 rzeczy, które trzeba spróbować będąc w Japonii

Co warto spróbować będąc w Japonii? Ten wyjątkowo bogaty kulturowo kraj, posiada również niesamowite bogactwo smaków niecodziennych dla nas dań. Oto lista 20 najciekawszych propozycji, które trzeba spróbować będąc w Japonii.

1. Daifuku

Składa się z małego okrągłego mochi, czyli kleistego ciasta ryżowego nadziewanego słodkim nadzieniem.

2. Dango

Tradycyjne japońskie kluski robione z mąki ryżowej.

3. Matcha

Matcha to po prostu sproszkowana zielona herbata.

4. Tempura

Są to kawałaki owoców morza, ryb czy warzyw otaczane w specjalnej panierce i smażone na głębokim tłuszczu.

5. Sushi

Sushi to klasyka japońskiej kuchni. Po prostu nie można go nie spróbować będąc w Japonii.

6. Ramen

Ramen może być przygotowywany na wiele sposobów, jednak podstawą każdego dania jest bulion i makaron.

7. Chirashi

Jest to miska pełna ryżu i surowego mięsa, z dodatkiem wasabi i sosu sojowego.

8. Udon

To zwyczajnie rodzaj grubego, miękkiego japońskiego makaronu zrobionego z mąki pszennej.

9. Soba

To cienki makaron z mąki gryczanej.

10. Onigiri

To nic innego jak ryżowa kulka z nadzieniem w środku.

11. Mochi

To tradycyjne japońskie kluski, robione z klejącego ryżu i mąki ryżowej, podobne do dango.

12. Okonomiyaki

Placek naleśnikowy/omlet pełen dodatków, w szczególności kapusty.

13. Takoyaki

Potrawa przygotowywana jest z ośmiornicy i ciasta z dodatkami np. czerwonym imbirem.

14. Yakitori

Yakitori to po prostu japoński szaszłyk.

15. Yakisoba

Jest to danie z podsmażonym makaronem i dodatkami.

16. Pierożki Gyoza

Tradycyjne japońskie pierożki, wywodzące się z kuchni chińskiej. Składają się z mięsa mielonego i warzyw zawiniętych w cienki kawałek ciasta.

17. Unagi

Składa się z ryżu i grillowanego japońskiego węgorza w słodkim sosie.

18. Sashimi

Jest to metoda podawania ryb, owoców morza, czy innych zazwyczaj surowych produktów.

19. Sukiyaki

Sukiyaki to potrawa, którą Japończycy spożywają podczas spotkań rodzinnych z jednego naczynia. Składa się w wołowiny, grzybów, warzyw i jadalnych chryzantem.

20. Oden

Jest to zupa o konsystencji gulaszu. W jej skład wchodzą jajka, soja, ziemniaki, tofu bulion, rzodkiew. Dodatkowo można doprawić ją sosem sojowym, suszonymi rybami i wodorostami.

Kuchnia japońska to mieszanka niezwykle ciekawych smaków. Chociaż zazwyczaj kojarzy nam się jedynie z surowym mięsem i ryżem (i słusznie), potrafi być bardzo urozmaicona, mimo, że potrawy są dość proste w przygotowaniu. Najczęściej są one gotowane na wodzie lub smażone na głębokim tłuszczu.